Podižemo standarde!

Krovni prozoriPotkrovlja su takodje deo stambenog prostora, zašto ih ne iskoristiti na pravi način!

I krovni prozori su prozori :)

Stara, mračna i napuštena potkrovlja su prošlost. Krovni prozori daju mogućnost njihovog preuređenja u stambeni prostor. Krovni prozori se koriste, kako unovogradnji, tako i za preuređenje do sada neupotrebljavanih potkrovnih prostora u stambene.
Da bi se udovoljilo različitim željama i zahtevima kupaca, pored standardnih postoje i vanstandardni oblici, po merama kupaca, što omogućava različita rešenja, garantuje sigurnost i udobnost stanovanja u potkrovlju. Najbolji dokaz visokog kvaliteta su na stotine hiljada zadovoljnih kupaca širom Evrope, ali i na drugim kontinentima.
Način proizvodnje i kontrole kvaliteta u skladu je sa visokim standardima, što potvrđuju brojni sertifikati dobijeni od prestižnih istituta za kontrolu kvaliteta.Izrada i prednosti krovnih prozora

Krovni prozori treba da budu izrađeni od najkvalitetnijih materijala. Zato se koriste najsavremenija tehnološka dostignuća, koja zadovoljavaju kriterijume visokog kvaliteta, sigurnosti i moraju da poseduju visoke termoizolacione karakteristike.

Trajnost

Trajnost krovnih prozora u velikoj meri zavisi od kvaliteta obrade drveta. Prozori su izrađeni od najkvalitetnije masivne borovine, drvo je dubinski impregnirano i dva puta lakirano. Sa spoljne strane, drveni delovi prozora zaštićeni su opšivnim AL-limenim profilima. Opšivni lim je prekriven poliesterskim lakom, otpornim na ekstremne vremenske uticaje kao i UV-zrake.

Toplota

Ugrađivanjem duplog termoizolacionog stakla postiže se odličan koeficijent provodljivosti toplote (U stakla=1,1W/m²K), što garantuje prijatnu temperaturu potkrovlja. Dobre termoizolacione osobine postižu se nanošenjem srebrnog oksida-praha sa unutrašnje strane izo-stakla. Time se preko leta smanjuje zagrevanje potkrovlja, a zimi se štedi toplina.

Sigurnost

Za veću sigurnost krovnih prozora ugrađuju se KALJENA STAKLA. Time se postiže najveća moguća sigurnost stambenog i radnog prostora od spoljnih udara, grada (kao vetrobransko automobilsko staklo). Time se ispunjavaju zahtevni kriterijumi da u prostoru stanovanja na visini iznad 110 cm staklena površina mora biti kaljena (sigurnosna).

Funkcionalnost

Na udobnost potkrovlja znatno utiču funkcionalna rešenja krovnih prozora. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se konstruiše sistem za provetravanje koji omogućava dotok svežeg vazduha i u potpuno zatvorenom položaju prozora.
Ujedno omogućava nesmetano delovanje gravitacione ventilacije u potkrovlju.
Sistem za provetravanje sa posebno oblikovanim ventilacionim kanalima ima odlične karakteristike razmene vazduha, akustične osobinete ugrađeni filter (da tečnosti ne bi mogle da izlaze). Kada je sistem za provetravanje konstruisan i smešten "u štoku" ti prozori imaju od šest do deset procenata veću svetlu površinu stakla. Bitno je da okovi omogućavaju okretanje prozorskih krila za 180° kako bi se omogućilo lakše pranje spoljnih površina prozorskog stakla. Može biti ugrađen i ivični zatvarač (šnaper) na gornjem levom delu prozorskog krila, koji služi za blokiranje krila u opisanom položaju za pranje spoljnog stakla, a može se blokirati položaj otškrinutog prozora.
Kvaka – ručica u donjem delu prozorskog krila ima tri moguća položaja:
Prvi: potpuno zatvoreno prozorsko krilo
Drugi/treći: položaj pritvorenog krila za bolje provetravanje.

Standardni krovni prozori

U standardnoj izradi postoji 12 modularnih veličina, koji se otvaraju, ili fiksevi.
Najviše se u praksi proizvode i ugrađuju standardni krovni prozori. Njihov okov je posebno konstruisan, smešten u srednjoj horizontalnoj osi prozorskog krila. Krila se oko srednje ose mogu rotirati do 180°. U standardnoj izradi ima mnogo širina prozora (55, 66, 78, 94, 114 i 134 cm) i do maksimuma je pojednostavljen izbor najpovoljnijeg modul prozora u odnosu na razmak rožnica na krovu. Uz standardne krovne prozore postoji i veliki asortiman "prateće opreme".
Standardni prozori se razlikuju po tehničkim i izolacionim osobinama. Krovni prozori se često ugrađuju u krov pod nagibom od 20 do 90°. Krovni prozori se često ugrađuju u prostorije sa povećanom vlagom vazduha.
Takve specifične okolnosti srećemo u kuhinjama ili kupatilima, pri kuvanju, korišćenju sanitarnih naprava, pranju-sušenju veša i drugo. Za takve uslove preporučuje se tip prozora prilagođen vlažnim sredinama. Drveni profili su zaštićeni trostrukim belim akrilnopoliuretanskim premazom. Sistem za provetravanje u prozoru omogućava nesmetano delovanje i dotok svežeg vazduha u prostoriju. Tako se poništava kondenzacija vodene pare.

Krovni prozor sa gornjim otvaranjem

Postoje krovni prozori sa dve mogućnosti otvaranja:
oko gornje ose
oko srednje ose
Prozorsko krilo otvara se oko gornje ose od 0 do 35 stepeni, što omogućava bolji vidik. Isto prozorsko krilo u drugoj mogućnosti rotira se oko srednje horizontalne ose do 180 stepeni.
Drveni delovi mogu biti napravljeni od masivne borovine najboljeg kvaliteta, dubinski impregnirani i dva puta površinski zaštićeni bezbojnim lakom. Normalno se ugrađuju na dubini N ili V.

Načini otvaranja

1.Gornjom ručicom zaokrećemo prozorsko krilo oko srednje horizontalne ose do 180 stepeni.
2.Ručica u donjem delu prozora koristi se za otvaranje oko gornjeg otvora prozorskog krila.
Prozorsko krilo moguće je zaustaviti u svakom željenom položaju od 0 do 35 stepeni.

Evakuacioni krovni prozor

Zbog velikih dimenzija i mogućnosti otvaranja prozorskog krila pod uglom od 68 stepeni, omogućava se evakuacioni izlaz iz ugroženih prostora. Može biti napravljen od masivne borovine impregnirane i površinski zaštićene bezbojnim lakom (2x). Ugrađeno termoizolaciono staklo kaljeno sa izolacijskim koeficijentom stakla: U=1,1W/m²K.
Unutrašnje staklo je laminirano i ugrađuje se na dubinu N ili V.
Način otvaranja – evakuacijski izlaz:
1.Prozor je opremljen sa dvostrukim okovom za otvaranje. Pomoću njih možemo dodatno podići prozorsko krilo sa 40 do 68 stepeni, čime se omogućava nužni izlaz iz ugroženih prostorija.
2.Gornji okov služi za otvaranje prozorskog krila za 180 stepeni (pranje spoljnog stakla). Ručice na donjem položaju prozora omogućavaju otvaranje prozorskog krila pod uglom od 40 stepeni.

Termoizolovani krovni prozor za izlaz na krov

Izlazni prozor pokazuje prednosti standardnog krovnog prozora i potrebe izlaza na krov.
Otvara se zaokrenuto okno uzdužne ose na levu ili desnu stranu. Kako ima ugrađeno termoizolaciono kaljeno staklo, preporučuje se i za standardne stambene prostore (sobe, kupatila, kancelarije). Dimenzije prozorskog krila iste su kao kod standardnih dimenzija, tako da i na ove prozore možemo montirati unutrašnju dodatnu opremu (rolo-zavese, venecijanere).
Izlazni prozori se ugrađuju pod nagibom od 15 do 55 stepeni.
Način otvaranja:
Ručica za otvaranje ugrađena je na bočnoj strani prozorskog krila.
Ručicom možemo potpuno zatvoriti prozorsko krilo ili ga blokirati u još dva pritvorena položaja – za provetravanje.

Fiksno zatvoreni kolenasti krovni prozori

Ovaj tip prozora predstavlja kombinaciju vertikalnog (fasadnog) fiksnog prozora i krovnog prozora koji se otvara u nivou krova.
Univerzalni limeni opšiv kolenastog prozora EU prilagođen je za razne vrste krovnog materijala, a za nagibe krova od 20 do 55 stepeni.
Opšivni lim je sastavljen od:
1.Opšivne zaptivke za krovni prozorskih
2.Elementa koji povezuje vertikalni-fiksni i kosi krovni prozor;
3.Izrezanih limenih delova okapnice, dužine 120 cm.Standardni opšivni limovi

Za ravne i take krovove: opšivka za ravne krovove omogućava spajanje krovnog prozora sa ravnim krovnim materijalima (šindra, ravni lim).
Za talasaste krovove: koriste se za ugradnju krovnih prozora na talasaste krovove (falcni crep, nisko profilirani limovi-ploče). U kompletu se nalazi uz limene elemente: sunđerasti klinovi koji služe za osiguranje nepropustivosti od vetra, lišća, smeća, ujedno spajaju limene delove sa krovom; u donjem opšivnom limenom delu je talasasta olovna maramica koju lako prilagođavamo talasastom pokrovu; sa donje strane olovne maramice je samolepljiva bitumenska masa.
Za visokoprofilisane talasaste krovove daje čvrstu vezu krovnog prozora sa talasastim krovom: mediteran crep, talasaste salonit ploče, visokoprofilisani lim. Ima znatno dublji i širi donji olovni lim, te bolje povezuje elemente krova visokog profila.

Nestandardne opšivke

Opšivni lim za ljuskaste krovne pokrivače debljine do 15 mm. Opšivni lim za ljuskaste krovne pokrivače debljine 5 mm (bitumenski krovni pokrivač).

Kombinovane opšivke

Kombinovane opšivke – su gotova rešenja za međusobno povezivanje krovnih prozora: vodoravno, horizontalno, u bloku. U standardnom sistemu kombinovanog povezivanja krovnih prozora razmak horizontalni ili vertikalni je 10 cm. Tipsko povezivanje omogućeno je pomoću modula za blokovski spoj.

Dodatna oprema

Dodatna oprema treba da ujedinjuje funkcionalnost i estetske karakteristike. Bogata paleta dodatne opreme povećava korisne vrednosti krovnih prozora:
1.Kontrola prolaza svetlosti
2.Redukcija toplote
3.Zimi štedi energiju.
Široki izbor tipova i boja dekorativne opreme, daje mogućnost usklađivanja sa uređenim enterijerom.

Spoljna tenda

Poželjno je da bude napravljena od izdržljivih – trajnih staklenih vlakana, prevučena veštačkom smolom u bojama RAL. Otporne na sve atmosferske uticaje.Montira se na spoljnu stranu gornjeg opšivnog lima, tako se ne umanjuje svetlosna površina prozorskog stakla, time povećavamo zaštitu od toplotnih sunčevih zraka i kod poluotvorenog krovnog prozora. Rukovanje je jednostavno iz prostorije pomoću šipke, koja se isporučuje zajedno sa tendom.

Žaluzina

Reguliše količinu svetlosti u prostoriji promenom ugla nagiba lamela, a ujedno je i dekorativni element. Izražena je od Aluminijumskih lamela bele boje. Žaluzinom rukujemo pomoću konopca za podizanje i spuštanje.
Žaluzina ima bočne ALminijumske vođice – za bolje zamračenje prostorije.

Roletne

Ograničavaju pristup svetlosti u prostoriju. Izrađene su od trajne poliesterne tkanine jednobojne, šarene, senovite. Na gornjoj poziciji je AL-letvica koja pokriva rolo. Tri para graničnika – čepova zaustavljaju rolo u tri moguća položaja. Moguć je odabir rolo-zavesa u nekoliko različitih boja.

Roletne za potpuno zamračenje prostorije

Daju mogućnost potpunog zamračenja prostorije. ALminijumska vođica u termo-stop izradi, kao i specijalno zaptivanje u donjem AL-rebru daju osobinu potpunog zadržavanja svetlosnih i toplotnih zraka. Bočne vođice daju mogućnost fiksiranja rolo zavesa u bilo kojoj željenoj poziciji.Plisirane zavese

Elegantne i dekorativne zaštite od sunca. U prostoriji dobijamo harmoniju svetlosti i boja. Zahvaljujući "plisiranju”, zavesa ostaje kruta. AL-vođice bele boje štite bočne uglove tkanine I fiksiraju zavesu u željeni položaj.
Plisirane zavese se mogu proizvoditi kao bele pri tome se ograničava pristup svetla. I tkanina tamnoplave boje u termo-stop izradi.

Štap za otvaranje krovnog prozora

Pomoću ovog štapa lako možemo otvoriti krovni prozor ugrađen na visokom mestu. Postoji izrada sa nastavkom za rukovanje unutrašnjom roletnom na visokom mestu.

IZVOR: revija 'Aluminijum&PVC' br. 20

Možete pratiti aktivnosti i družiti se sa nama i na socijalnim mrežama, tamo Vas čekaju neka iznenadjenja!